Muskler omvandlas till fett?

Hur många gånger har man inte hört att fett kan omvandlas till muskler eller att muskler kommer omvandlas till fett om du slutar träna. Muskler kommer aldrig kunna omvandlas till fett och tvärtom så kommer fett aldrig omvandlas till muskler. Detta på grund av att dina muskler och din fettvävnad är skapade av två helt skilda cellstrukturer som är åtskilda från varandra och kan därför aldrig omvandlas till varandra.

 

Anledningen till att denna myt uppstått kan vara denna: när en överviktig person tränar med tyngd kommer han att bygga muskler och för att dessa muskler ska synas måste han bli av med fett. Detta genom konditionsträning och en stadig kost. När fettförlusten är avklarad kommer han ha utvecklat en muskulös kropp med mindre fettprocent. När folk nu ser honom kommer de att säga att hans fett har omvandlats till muskler vilket är ett helt felaktigt påstående.

 

Om samma man sedan tappar lusten för att träna men fortsätter att äta så som han gjort under tiden då han tränade kommer han av naturen att gå upp i vikt eftersom förbränningen minskar men han stopper fortfarande i sig samma mängd energi. Nu kommer folk istället säga att hans muskler omvandlats till fett vilket också är ett felaktigt påstående.

 

Det som kan få dig att tro att musklerna omvandlat sig till fett under ett träningsuppehåll är för att musklerna blir slappare när man inte stimulerar dem längre och tillsammans med detta smyger det även in lite fett under huden. Men rent fysiologiskt är muskelmassan och fettvävnaden åtskilda från varandra och det kan inte ske någon omvandling av själva muskeln till fett. När du känner att du har blivit tjockare vid de muskler som du tidigare tränat beror det helt enkelt på att spänsten i musklerna har försvunnit.

 

Så tro aldrig mer igen att dina muskler kan omvandlas till fett eller att ditt fett skulle kunna omvandlas till muskler. Det är återigen bara en myt som endast skrämmer iväg människor från att styrketräna då de inte vill lägga på sig muskler med risk för att de ska omvandlas till fett. Detta är som sagt ett helt felaktigt påstående, ut och träna och bygg muskler!

En ledig fredag.

Igår hade jag dans mellan 8.10-11.30 slutade därefter. På kvällen lagade jag och Jonathan middag och somnade ganska så snabbt därefter. Morgon började jag ganska tidigt med en god frukost och begav mig sen ut på en pw. Resten av dagen har jag spenderat framför datorn med plugget i högsta hugg. Ska slänga något i kaggen för att sedan bege mig ut och löpa sen vidare till gymmet.
Tjaadå!

+

 
Lite mobilbilder från de senaste dagarna. Lunch med mammi och en massa rep inför vår slutproduktion weehoo det går framåt!!